Több mint hatvan ezren rendelték elő azt a robotrepülőgépet – mert itt már nem egyszerűen egy drónról van szó -, amit az UC Berkeley két hallgatója, Antoine Balaresque és Henry Bradlow fejlesztett. A két fiatal összesen 34 millió dollár értékben kapott előrendelést a mesterséges intelligencia által vezérelt, négy rotoros drónra, amit ők kedvesen „Lily-nek” hívnak. A MI vezérlésnek és a GPS egységnek hála akár kezdők is azonnal röptethetik a Lily-t, amit még 2013-ban, egy projekt keretei közt kezdett el fejleszteni a két diák. Céljuk az volt, hogy a lehető legegyszerűbben kezelhető, „bolondbiztos” drónt hozzák létre, ami a látottak alapján sikerült is nekik.

A barátságos (mosolygó arcra hasonlító) előlappal felszerelt masina vízhatlan burkot kapott, és indításához elég, ha feldobjuk a levegőbe. Vezérléséhez egy kör alakú kis dobozkát kapunk, amin alapvető beállításokat hajthatunk végre, mint például megadhatjuk a készüléknek, hogy milyen módon kövesse azt a személyt (vagy járművet), ami a vezérlő birtokában van: van egyszerű követő mód (hátunk mögött, alacsony magasságban lebegve követ a drón), van oldalazó követő mód (mellettünk, de kissé lemaradva lebeg), illetve van egy olyan mód, ahol a drón előttünk lebegve próbálja lekövetni mozgásunkat. Ha be szeretnénk fejezni a röptetést, egyszerűen dobbantsunk ujjunkkal egyet a vezérlőn – a Lily hazatér (hozzánk) és leszáll.

lilycimlap

Rotorjai összecsukhatóak, egy töltéssel 20 percet tölthet a levegőben a legfeljebb 40 km/ó sebességre képes termék. A Lily persze képes mozgóképek felvételére, ahol a maximum 1920 x 1080 @ 60 fps (lehetséges 1280 x 720 @ 120 fps is), de fényképezésre is képes, ahol 12 MP felbontású fotók készülhetnek. Az előrendeléseket a fejlesztők idén nyáron kezdik teljesíteni – aki előrendelte a robotrepülőt, az 800 dollárért juthatott hozzá. Kereskedelmi forgalomban már 1000 dollárért kapjuk meg. Márciustól már nálunk is kapható lesz,  lehet majd bérelni is! Ez igen jó lehetőség lesz esküvő fotósoknak, videosoknak, extrémsport videósoknak.

Tagek: ,