Ezzel a cikkel elkezdünk egy új rovatot, amivel hasznos használati tippket adunk a különféle kamerák és kiegészítői használatához, hogy minnél profibb legyél. Első részünkben a Drón használathoz adunk segítséget. Aki még soha nem röptetett drónt, vagy modellrepülőt, vagy helikoptert, az nem árt, ha először alaposan el- és kiolvassa a használati utasítást, megbarátkozik a távvezérlő különféle kezelőszerveivel, azok funkcióival még mielőtt bekapcsolná a gépet. De ha már bekapcsoltuk a masinát, tudjuk,

1. ..hogyan kell azt a lehető leggyorsabban kikapcsolni, hogy ne okozzon kárt, vagy az okozott kár minél kisebb legyen. Amikor vezetni tanulunk (mármint a kvadrokoptert), esetenként beüthet a krach, megesik, hogy lányos zavarunkban nem arra nyomjuk az egyik kart, amerre kellett volna. Ekkor legjobb, ha leszállunk a géppel, és kikapcsoljuk, míg le nem higgadunk. Nem árt, ha még a földön begyakoroljuk a gyors be- és kikapcsolást.

2. Keressünk egy nagy, nyílt terepet, ahol az első repülést (illetve próbát) kivitelezhetjük. Lehetőleg ne legyen a közelben se ember, se állat, se fa, se villanypózna, se vezeték (főleg ne magasfeszültségű), se bármiféle épület, vagy jármű, illetve más olyan vagyontárgy, amiben kárt okozhatunk. Budapest közelében például a Budaörsi reptér szélén, végében szoktak modellgépekkel gyakorolni, érdemes megkérdezni az illetékeseket, hogy szabad-e, és ha igen, mikor a repülés. A lényeg: míg össze nem barátkoztunk a drónnal, addig kerüljük a repülést olyan helyeken, ahol kárt tehetünk emberben/állatban, vagy vagyontárgyakban.

3. Kapcsold be a drónod GPS rendszerét! Ha gyárilag nincs benne GPS, akkor nincs teendőd, de ha van, mindenképp ellenőrizd repülés előtt, hogy az működik-e rendesen. A drágább (komolyabb) drónokban szinte kivétel nélkül van GPS, ami megkönnyíti a repülést: ha pár méterre felemeljük a gépet a talaj fölé, és elengedjük az irányítást, az egy helyben lebeg. Ha valamelyik irányba elkezdene sodródni a kopter, akkor nincs jól kalibrálva a rendszer.

4. Gyakorold a fel- és a leszállást. Emeld fel fejmagasságba a gépet, majd szállj le vele. Igyekezz minél lassabban, folyamatosan repülni – ezt főleg a felszerelt kamera fogja meghálálni.

5. Az első órákban maradj a géppel fejmagasságban, így láthatod repülés közben, és sokkal könnyebben irányban tarthatod. És ha bármi probléma adódna, sokkal kisebb kárt okozol a gépben, ha mondjuk kétméteres magasságból pottyan egyet a gyepre, minta 50-60 méterről esne le. Sőt, ha ügyes vagy, a futóművét is megmarkolhatod probléma esetén (bár ezt annyira nem javaslom, mert ha mellényúlsz, a rotorok csúnyán elvághatják a kezed!). Egy biztos: ha közel van a drón, sokkal biztosabban fogsz vele bánni.

6. Gyakorold a billentést. Az oldalirányú elfordítás (billentés, avagy a repülő függőleges tengely körüli mozgása) az egyik legnehezebben megtanulható mozdulat repüléskor. Ha például elveszted a fonalat, s már azt sem tudod, hol a gép eleje és hátulja, akkor lassíts le, engedd egyhelyben lebegni a gépet, majd enyhén reptesd előre, hogy lásd, merre indul el.

7. Töltsd le a gépedhez való alkalmazás legfrissebb változatát. Ha drónod kamerával van felszerelve, és gyárilag adnak hozzá egy olyan alkalmazást, aminek a segítségével okoseszközhöz kapcsolható, töltsd le a legújabb kiadását a programnak, és indítsd el, mielőtt bekapcsolnád a koptert.

8. Ne nyúlj a rotorok irányába! Annak ellenére, hogy műanyagból van a rotorok többsége (vagy valamilyen szénszálas kompozit anyagból), nagyon súlyos sérüléseket tudnak okozni, ha véletlenül túl közel merészkedsz hozzájuk! Ha van rá lehetőség, szerezz be rotorvédőt a drónodhoz – ezzel nem csak a propellereket, hanem magadat, a környezetet is véded.

9. Ne légy hiú, szereld fel az ütközőket a kopteredre! Egyrészt a fentebb említett rotrovédőkkel, másrészt különféle műanyag/gumi távtartókkal teheted biztosabbá a repülést, vagy csökkentheted a keletkezett kárt egy zuhanásnál (a kamerát is lehet védeni ilyen elemekkel).

10. Amint már fentebb írtam, olvasd el alaposan a használati utasítást, és szentelj külön időt a távirányítóval való összeismerkedésre. Éles bevetés előtt állíts be mindent, kalibráld a GPS-t, és ellenőrizd le a gépet, hogy minden rendeltetésszerűen működik-e. Beltéri repülések után azt is érdemes megnézni, nem csavarodtak-e szőr- vagy hajszálak a motorok tengelyeire, mert azok erősen csökkenthetik a teljesítményt. Minden felszállás előtt legyenek feltöltve az akkuk – a drónban és a távirányítóban egyaránt!

Bónusz tanács: ha már megtanultad a repülés alapjait, próbáld ki tudásodat egy „akadálypályán”: kartondobozokból építs „alagutakat”, akadályokat, amiket ki kell kerülnöd stb. Használd a fantáziádat, megéri! (Forrás: photofocus.com)

Tagek: